Zijn ERP-systemen geschikt voor een kleiner bedrijf?
Vaak wordt er gedacht dat ERP-systemen vooral zijn bedoeld voor de wat grotere bedrijven. Kleinere bedrijven denken vaak dat een ERP-systeem niet geschikt is voor hen. Het lijkt ingewikkeld, klinkt duur of lijkt nutteloos. Niets is echter minder waar! Een klein bedrijf kan juist ook profiteren van een ERP-systeem. Er zijn nu zelf behoorlijk wat leverancier die zich hebben gespecialiseerd in ERP-systemen voor kleinere bedrijven. Om hier meer over te weten te komen, en om te zien welke leverancier iets voor u kan betekenen kunt u kijken op ERPopties.nl. Hier kunt u gratis vier offertes aanvragen van leveranciers die bij uw wensen passen. Ook voor kleine bedrijfjes dus! Dit helpt u bij het maken van een keuze voor een ERP leverancier.

Wat hebben kleinere bedrijven aan een ERP-systeem?
De voordelen van een ERP-systeem voor een kleiner bedrijf verschillen niet zoveel van de voordelen voor een grotere onderneming. Binnen een ERP-systeem heeft u keuze uit verschillende modules die allerlei zaken binnen uw bedrijf kunnen ondersteunen. Hierbij kunt u denken aan financiële zaken, klantrelatiemanagement en inkoopfuncties. Afhankelijk van het soort bedrijf dat u heeft kunt u een keuze maken uit dit soort modules.
Als u wilt kunt u de basisversie van een ERP-systeem zelf uitbreiden met aanvullende modules. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een module voor HRM. Per branche verschilt het welke modules relevant zijn. Het voordeel van een ERP-systeem is dat het helemaal is aan te passen naar de wensen van uw bedrijf. Ook een klein bedrijf kan hier dus veel voordeel uit halen.

Wat voor functies zijn er aan te raden voor kleinere bedrijven?
Uiteraard is geen een bedrijf hetzelfde. Zeker grotere en kleinere bedrijven verschillen in wat ze nodig hebben. Om een ERP-systeem aan te schaffen dat geschikt is voor een klein bedrijf is het aan te raden om in zee te gaan met een branche-specifieke leverancier die veel verstand heeft van kleinere bedrijven. Deze systemen zijn vooral te herkennen aan implementatiegemak, zelfondersteuning zodat er geen IT-afdeling nodig is, gebruiksgemak en lage kosten. Door de wat lagere kosten en de hoge gebruiksvriendelijkheid zijn er minder uitgebreide functionaliteiten beschikbaar. Ook de rapportage mogelijkheden zijn beperkt. Dit is voor kleine bedrijven absoluut gen probleem, grote bedrijven zouden hier juist een belangrijke functionaliteit missen.

‘Gratis’ ERP en de gevaren
Misschien bent u bekend met de term ‘open source’ ERP. Vaak wordt gedacht dat dit een soort gratis versie van een commercieel systeem is. Dit is vaak niet helemaal waar. Gratis is het vaak niet, het gaat erom dat de broncode van het systeem beschikbaar is voor iedereen die dat wil. U kunt zo’n broncode gebruiken om zelf functionaliteiten voor een ERP-systeem te ontwikkelen. In de praktijk is dit echter duur programmeerwerk met weinig resultaat.

Een open source ERP kan eventueel ook gebruikt worden zonder dit programmeerwerk. Hiervoor zijn er ontwikkelaars beschikbaar die zich specialiseren in open source ERP. Zij maken voor u de functionaliteiten en modules. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat het dan verre van gratis is. Zij bieden deze dienst aan tegen betaling.

Zijn er dan geen open source ERP modules die gratis zijn en die je ook direct kunt gebruiken? Ja, deze zijn er wel. Deze worden ontwikkeld door een community van meerdere vrijwilligers. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Echter, de functionaliteiten zijn erg beperkt en er is ook geen ondersteuning in te krijgen. Bij problemen moet u het maar doen met blogposts en fora. Dit klinkt dus niet al te best. Uw productiviteit zal er zeker niet optimaal door worden.

Gratis ERP-systemen zijn er dus wel. Desalniettemin kleven daar veel nadelen aan. Vaak bent u beter uit met een ‘gewoon’ betaald ERP-systeem. Maar welk systeem is het meest geschikt voor uw organisatie?

Ook voor kleine bedrijven zijn er genoeg leveranciers die geschikt zijn. Er zijn meerdere ERP-systemen die geschikt zijn, met allemaal hun eigen specialisatie. Vaak zijn ze, omdat het gaat om een toepassing binnen een klein bedrijf, ook nog eens goed betaalbaar. Om te testen of het iets voor u is, is er in de meeste gevallen ook een gratis demo te krijgen.
Om u te helpen bij een keuze kunt u op www.ERPopties.nl vrijblijvend vier offertes met elkaar vergelijken van verschillende leveranciers die geschikt zijn voor uw kleine bedrijf. Zo krijgt u een indicatie van de kosten en krijgt u een beter beeld van wat voor modules geschikt zijn voor u en uw bedrijf.