Een branche-specifiek ERP-systeem: De beste keuze
De zoektocht naar een ERP-systeem dat aan al uw eisen voldoet is nogal een opgave. Waarschijnlijk krijgt u al snel te maken met de keuze tussen een algemene oplossing of een branche-specifiek ERP-systeem. Gelukkig is deze keuze niet zo moeilijk. Vrijwel altijd is een branche-specifiek ERP-systeem de beste keuze. Maar waarom dan precies? Lees snel verder!

1. De functionaliteiten die u nodig heeft zijn branche-specifiek.
Een ERP-systeem moet natuurlijk helemaal aansluiten bij u en uw organisatie. Niet elk ERP-systeem sluit aan aan bij de processen binnen uw organisatie. Een branche-specifiek ERP-systeem is ingericht op de meest voorkomende processen binnen uw branche. Het is natuurlijk logisch dat een zorginstelling hele andere behoeftes heeft dan een technisch monteur. Daarom is het ook logisch dat deze twee een ander systeem aanschaffen. Leveranciers binnen uw branche zijn beter ingespeeld op uw behoeftes en blijven innoveren. Zo bent u verzekerd van een systeem dat goed bij uw bedrijf past.

Als voorbeeld kunt u zich een bedrijf voorstellen dat zich met voedsel bezighoudt. Laten we zeggen, een groot cateringbedrijf. In dit geval zou het voordeel van een gespecialiseerd ERP bedrijf zijn dat zij hun systeem hebben aangepast een de laatste wet- en regelgeving op het gebied van voedingsmiddelen. Specifiek voor zo’n bedrijf zijn bijvoorbeeld het allergen management en protocollen voor HACCP heel belangrijk. Een vliegtuigbouwer heeft hier dan juist weer helemaal niets aan. Los daarvan is de kans ook erg klein dat een algemene aanbieder van een ERP-systeem hier affiniteit mee heeft. Een branche-specifiek ERP-systeem daarentegen begrijpt goed welke processen er van belang zijn binnen een cateringbedrijf. Daar richten zij dan ook hun oplossingen op in.

Daarnaast is het voordeel van een branche-specifiek ERP-systeem dat zij u ook kunnen helpen bij zaken waar u niet zelf om vraagt. Zij kunnen hun ervaring en expertise inzetten om u te attenderen op zaken die u misschien niet eens waren opgevallen. U hoeft dus niet alles uit te leggen aan de leverancier, zij kunnen u juist verder helpen.

2. Een soepelere implementatie met een ervaren partner
Een implementatie is een belangrijk proces. Dit gaat helaas niet altijd even makkelijk, hoe goed de planning en organisatie dan ook is. Zo kunt u denken aan kleine fouten in de ERP software of dat de software niet helemaal goed werkt met de IT-systemen die u al binnen uw bedrijf had. Als u in zee bent gegaan met een ervaren ERP leverancier kunnen zij u helpen bij dit soort problemen. Zij begrijpen immers hoe uw bedrijf werkt, met welke problemen u te maken krijgt en welke processen absoluut van belang zijn. Branche-specifieke leveranciers hebben al ervaring met bedrijven zoals die van u en hebben dus waarschijnlijk vaker dit soort problemen gezien. Zij kunnen daarom dit probleem verhelpen, of nog beter, voorkomen! Ook zullen zij sneller opmerken dat er iets mis gaat. Hierdoor kan er snel ingegrepen worden.

3. Meer maatwerk met generieke ERP-systemen
Een ERP-systeem is helaas niet ‘one size fits all’. Er komt maatwerk bij kijken om zo het systeem goed aan uw bedrijfsprocessen aan te passen. Hoe meer maatwerk, hoe hoger de kosten en hoe langer de implementatie duurt. Twee zaken die u dus liever beperkt houdt.
Bij generieke ERP-systemen is er veel maatwerk nodig. Er komt veel programmeerwerk bij kijken om de oplossing geschikt te maken voor uw bedrijf. Gespecialiseerde aanbieders hebben echter al functionaliteiten ontwikkeld die speciaal bedoelt zijn voor processen binnen uw bedrijf. Vaak kunt u deze vrijwel direct gebruiken. Dit scheelt in de tijd en in de kosten. Geen onbelangrijk punt dus.

4. Gespecialiseerde leveranciers zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen uw branche
De wereld, en zeker de ICT, ontwikkelt zich snel. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen is dus nogal een opgave. Zeker omdat u ook nog veel andere zaken aan uw hoofd heeft. Een gespecialiseerde ERP leverancier blijft gelukkig wel helemaal op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Zo kunt u daar op terugvallen.

Waarom is het zo belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen? Om de concurrentie voor te blijven! Als er een wet of regel verandert is het van belang dat u hier snel op in speelt. Hier kan uw gespecialiseerde ERP leverancier bij helpen. Generieke systemen hebben klanten uit allerlei branches en kunnen dus vrijwel nooit op de hoogte zijn van alles binnen uw sector. Gespecialiseerde leveranciers zijn dus altijd beter op de hoogte van ontwikkelingen binnen uw branche. Hier haalt u als bedrijf dan ook veel voordeel uit.

5. Welke aanbieders zijn gespecialiseerd in uw branche?
Bij een keuze voor een aanbieder moet u uiteraard letten op het soort software dat ze aanbieden. Ook wat er bij een implementatie komt kijken. Door te kiezen voor een ERP leverancier binnen uw branche worden er al een hoop problemen voorkomen. Dan zit u nog met keuzes op het gebied van budget, het aantal gebruikers en de gebruiksvriendelijkheid.

Om u een handje te helpen kunt u op ERPopties.nl vrijblijvend vier offertes aanvragen. Deze geven u een duidelijk beeld van wat er wordt aangeboden en wat het u gaat kosten. Dit maakt de keuze van een ERP leverancier al een stuk makkelijker.