Wat houdt ERP in?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP-systeem is een programma of software product die meerdere applicaties integreert. Daarnaast registreert een ERP-systeem ook bedrijfsgegevens en slaat deze centraal op. Het handige aan een ERP-systeem is dat deze is opgebouwd uit verschillende modules die zich concentreren op een specifiek aspect in uw bedrijf. Zo zijn er CRM modules voor de ondersteuning van communicatie met de klant, HRM modules die het personeelsbeleid ondersteunt en speciale modules om voorraden bij te houden.

Wat een toevoeging is aan een ERP-systeem is dat al deze modules geïntegreerd zijn in één systeem. Hierdoor wordt alle informatie over bijvoorbeeld administratieve en logistieke processen beschikbaar in een centrale database. Dit is handig voor verschillende analyses omdat gegevens zo eenvoudig met elkaar in verband kunnen worden gebracht.

Er zijn veel verschillende modules beschikbaar in een ERP-systeem. Zo kunt u zelf kiezen welke modules relevant zijn voor uw bedrijf. Maar welke modules zijn dit dan precies? Het is niet altijd even gemakkelijk om een afweging te maken van nuttige en minder nuttige modules. Om u hierbij te helpen kunt u gratis de ERP wijzer gebruiken. Zo krijgt u een duidelijk overzicht van welke modules relevant zijn voor uw bedrijf.

Voordelen van ERP

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een ERP-systeem is dat alle gegevens in één database worden verzameld. Dit levert veel op:

Een totaalbeeld van uw bedrijf
Doordat alle gegevens in een database zijn verzameld kunt u verschillende bedrijfsprocessen makkelijk met elkaar verbinden. Zo kunt u snel het verband zien tussen een verkooporder en de benodigde personeelsinzet. Dit scheelt niet alleen veel tijd maar ook geld.

Bedrijfsprocessen sluiten beter op elkaar aan
Doordat de database een goed overzicht geeft van wat er gebeurt op de verschillende afdelingen is het ook makkelijk om de activiteiten beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor verlopen processen soepeler en sneller. Bij een aanpassing op de ene afdeling is een andere afdeling die hier ook de gevolgen van meekrijgt meteen op de hoogte. Ook bij communicatie naar klanten kan dit goed van pas komen. Zo voorkomt u dat een klant een vraag heeft over iets waar de verkoopafdeling niets van weet.

Een verhoogde productiviteit met ERP
Waar voorheen misschien drie keer dezelfde gegevens werden ingevoerd is dit met ERP verleden tijd. Gegevens hoeven met ERP maar een keer worden ingevoerd. Dit scheelt een hoop tijd. Gegevens die zijn ingevoerd zijn beschikbaar voor medewerkers die daartoe bevoegd zijn. Niet alleen is dit efficiënt, ook voorkomt dit fouten en irritaties op het werk.

Voor wie is ERP aan te raden?
Wilt u uw processen optimaliseren? Dan is ERP geschikt! Zo simpel is het. Vaak wordt er gedacht dat ERP alleen geschikt is voor grote bedrijven. Niets is minder waar. Vanwege het brede aanbod is er voor zowel grote als kleine bedrijven iets te halen uit ERP. Voor elke branche en elk budget heeft een ERP-systeem wel een oplossing.

Waar een breed aanbod een groot voordeel is, is het tegelijkertijd lastig. Hoe maakt u nu een goede keuze tussen alle modules? Met andere woorden, welk ERP-systeem is het meest geschikt voor uw bedrijf? Gelukkig kunt u op ERPopties.nl verschillende ERP-systemen vergelijken om zo te zien welk ERP-systeem het beste bij uw wensen past. U kunt hier vrijblijvend vier offertes aanvragen om zo de prijzen en de details van de verschillende systemen met elkaar te vergelijken.